Om/about Marte Huke

(scroll down for English version) 

Marte Huke (født 1974) debuterte på Tiden Norsk Forlag  med diktsamlingen Delta i 2002. Hun har skrevet tilsammen fem diktsamlinger, en roman og en gjendiktning. Hun bor i Trondheim.

Hukeadressa
Foto: Vegard Eggen/Adressa

Huke har bakgrunn fra universitetet i Bergen, Skrivekunstakademiet i Hordaland og Litterär gestaltning ved Göteborgs universitet. Hennes første tekster i bokform ble trykket i Trøst, en antologi (1999), som ble laget i samarbeid med blant andre Hildegunn Dale, Henning H. Bergsvåg og Tomas Espedal. Høsten 2015 kom romanen Naturhistorie. I 2017 gjendiktet hun svenske Anna Rydstedts diktsamling Jeg var et barn til norsk.

Parallellt med bøkene jobber hun mye utenfor bokformatet. Hun har mange samarbeid med kunstnere i andre sjangere bak seg, både innen musikk, dramatikk, dans og billedkunst. Hun har arbeidet i flere omganger med billedkunstneren Edvine Larssen (skulpturell installasjon) og regissør Lene Helland Rønningen. Sammen med Arild Vange, Ingrid Storholmen, Gunnar Wærness og Tora Seljebø stiftet hun i 2003 Æ Å Trondheim litteraturfestival, og satt i den kunstneriske komitéen fram til 2009.  Hun var med i redaksjonen for tidsskriftet Ratatosk. I 2008 var hun fylkeskunstner for Sør-Trøndelag fylke. I perioden 2009-2016 satt hun i styret for Norsk forfattersentrum.

Marte Huke har deltatt på en rekke internasjonale poesifestivaler, og et utvalg av hennes tekster er oversatt til flere språk. Hennes roman Naturhistorie er oversatt til ungarsk av Ferenc Kovacs og ble utgitt i 2017 på forlaget Napkut.

I 2019 ble debutsamlingen Delta gitt ut i Tyskland på Edition Rugerup, gjendiktet av Betty Wahl/Uwe Englert. Et utvalg dikt fra De fire årstidene ble trykket i det tyske tidsskriftet Die Horen og nederlandske Azul Press. Høsten 2019 kom diktsamlingen Du er et levende sted på Tiden Norsk Forlag.

Bibliografi:

Du er et levende sted (Dikt, 2019)

Jeg var et barn av Anna Rydstedt. (Gjendiktning, 2017).

Naturhistorie (Roman, 2015).

De fire årstidene (Dikt, 2011).

Ta i mot (Dikt, 2008)

Se sol (Dikt, 2004)

Delta (Dikt, 2002)

*

About Marte Huke:

Reading at the Haus for Poesie in Berlin, September 2019

Marte Huke (born 1974) has published five collections of poetry and a novel since 2002. Additionally she has collaborated with artists in other genres, both music, drama, dance and visual arts. She founded Æ Å Trondheim Literature festival together with other poets in Trondheim, and has served on the editorial board of the journal Ratatosk.

Marte Huke has participated in several international poetry festivals. Her poems and her novel has been translated into several languages. Huke lives in Trondheim.

News 2019:

The poetry collection Du er et levende sted was released in September.

The poetry collection Delta was released in Germany on Edition Rugerup, translated by Betty Wahl and Uwe Englert. A selection of poems from The Four Seasons is published both in the German literature journal Die Horen and the dutch journal Azul Press.

Bibliography:

(see the list of translations for a peek into some of the titles)

Du er et levende sted (Poetry, 2019)

Jeg var et barn by Anna Rydstedt. (Poetry, 2017. Translation from swedish).

Naturhistorie (Novel, 2015)

De fire årstidene (Poetry, 2011)

Ta i mot (Poetry, 2008)

Se sol (Poetry, 2004)

Delta (Poetry, 2002)

*

Marte Huke på Wikipedia (norsk).

Wikipedia auf Deutsch